Located in the high desert of northern Arizona, Glassford Hill, the now-extinct volcano that formed Prescott Valley, was the inspiration for the library’s iconic design.  The Prescott Valley Library, designed by Richard + Bauer Architects and constructed by Barton Malow Company, houses both public library and community college functions, creating a unique and diverse program for the building.  Inspired by the lava dome, the design of the library becomes an eruption of the site.

 

A folded corten skin and glass window wall wrap the outer shell, with black cement board panels that were chosen to evoke a volcanic feel, with dramatic lava boulders falling into the courtyard spaces. The skin detail wraps to the inside of the building and transfers into an exposed cedar ceiling surface that can be seen from the first and second floor of the library, forging an expansive reading room vista driven by the concept and client objectives. Within the interior, use of unique materials such as perforated metal panels, stainless steel, terrazzo flooring, each element rises from the floor plate defining and transforming places into stimulating environments that the library patrons can experience as a reflection of the site. This is one of the most architecturally unique buildings in Northern AZ.

Project size is 55,000 S.F. with constructions costs at approx. $20,000,000

Prescott Valley Library

Prescott Valley Library

Prescott Valley Library Exterior

Prescott Valley Library Exterior

 

 

 

 

 

Prescott Valley Library Exterior

Prescott Valley Library Exterior

Prescott Valley Library Exterior

Prescott Valley Library Exterior

Prescott Valley Library Exterior

Prescott Valley Library Interior

Prescott Valley Library Interior

Prescott Valley Library Interior

Prescott Valley Library Interior

Prescott Valley Library Interior

Prescott Valley Library Interior

Prescott Valley Library Interior

Prescott Valley Library Interior

Prescott Valley Library Interior

Prescott Valley Library Interior

Prescott Valley Library Interior